October 27, 2011

Gerakan Mahasiswa: Berani Atas Dasar Kefahaman
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Pertamanya marilah kita panjatkan kesyukuran kepada Allah s.w.t atas segala nikmat dan kurniaannya, Iman jua Islam masih diberikan, utk kita usahakan yang terbaik dan sentiasa ubudiyah kepada-NYA, selawat dan salam keatas junjungan besar Muhammad s.a.w, keluarga baginda, para sahabat, tabi'tabien, seterusnya penyambung mata rantai perjuangan menegakkan islam didalam diri dan diluar daripada diri kita.

Keberanian merupakan akhlak yang diajar oleh Rasulullah SAW kepada umatnya sebagai salah satu sifat orang mukmin. Berani yang dimaksudkan oleh Islam ialah berani menyatakan kebenaran serta berani untuk mencegah kebatilan.Tetapi malangnya, sesetengah mahasiswa Islam tidak memahami konsep sebenar keberanian yang diajar oleh Islam. Mereka berani menyatakan kebenaran, tetapi tidak berani mencegah kebatilan yang berlaku di sekeliling. Kemudian mendabik dada bahawa mereka adalah golongan tarbiyah

Mereka berani serta lantang untuk berhujah dan berdebat, tetapi tidak berani untuk melakukan dengan perbuatan adapun perbuatan yang ditunjukkan adakalanya melebihi keberanian. Kemudian mendabik dada bahawa mereka adalah golongan ilmuan.Melihat kepada realiti sahsiah mahasiswa Islam yang berlaku, berusaha untuk mengembalikan identiti akhlak  islamiyah yang  diajar oleh Rasulullah SAW.

Sifat berani yang ada pada mahasiswa Islam bukanlah berani yang kosong tetapi BERANI ATAS DASAR KEFAHAMAN.Sebagai mahasiswa Islam, kita sepatutnya berani menyatakan kebenaran pada perkara yang hak serta berani mencegah kebatilan pada perkara yang salah. Allah SWT sengaja menjadikan sejarah terdahulu sebagai kamus panduan untuk membentuk corak kehidupan di masa hadapan.ZAMAN RASULULLAH SAW

Jika kita mengimbau kembali sejarah di zaman penurunan wahyu, Nabi Muhammad SAW mengumpul kekuatan para sahabat seramai 313 orang untuk menuju ke Medan Badar demi untuk mengambil kembali harta umat Islam yang dirampas oleh kaum musyrikin Mekah ketika berlakunya penghijrahan.

Keberanian yang ditunjukkan oleh Baginda SAW serta para sahabat demi semata-mata menjaga hak umat Islam yang dirampas. Walaupun kekuatan tentera musyrikin seramai 1000 orang, namun perkara tersebut sedikit pun tidak melunturkan keberanian mereka untuk mendapatkan kembali hak umat Islam kerana mereka adalah golongan yang FAHAM.


PEMERINTAHAN KHULAFA' YANG PERTAMA

Dengan sifat berani dan tegas yang ada pada Saidiana Abu Bakar As-Siddiq RA, beliau memerangi golongan yang enggan membayar zakat dengan melaksanakan hukuman bunuh. Walaupun hukuman tersebut ditegur oleh Saidina Umar Al-Khattab RA, tetapi Saidina Abu Bakar As-Siddiq RA tetap bertegas kerana beliau FAHAM tentang kehendak dan maksud sabda nabi SAW

"Aku disuruh untuk memerangi manusia sehinggalah mereka menyaksikan bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah, mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat. Apabila mereka melaksanakan semua itu, maka terselamatlah darah dan harta mereka daripada aku melainkan dengan hak Islam dan hisab mereka terserah kepada Allah SWT." (Al-Bukhari dan Muslim)
Beliau melontarkan satu persoalan kepada Saidina Umar Al-Khattab RA sebagai jawapan bagi soalan yang ditanya. "Adakah kamu membezakan antara golongan yang murtad dengan mereka yang menafikan hukum pembayaran zakat?."


SELEPAS KEJATUHAN KHILAFAH ISLAMIYAH


Walaupun sebelum kejatuhan khilafah islamiyah ketika itu,melalui pemerintahan Sultan Muhammad Al Fateh, yang menunjukkan keberaniannya didalam tampuk pemerintahan dan berhadapan dengan musuh ketika itu sudah cukup menampakkan akan keberanian beliau.

Keberanian dan kesungguhan yang ditonjolkan oleh As-Syahid Imam Hasan Al-Banna pula menyebabkan kefahaman masyarakat tentang gerakan Islam semakin subur. Walaupun diuji dan ditimpa dengan pelbagai mehnah dan rintangan, tetapi beliau tetap istiqamah dalam meneruskan risalah Rasulullah SAW kerana FAHAM yang ada dalam diri beliau.

Kalaulah bukan dengan kefahaman yang jelas, keberanian yang membara di peringkat awal akan terpadam sedikit demi sedikit. Dan saya yakin, kefahaman yang tidak diterapkan dalam keberanian akan membuahkan hasil natijah yang tidak sempurna.Atas kefahaman inilah kita seharusnya bangkit.


PENGALAMAN ANDA<MAHASISWA/I>

Sehingga kini banyak kisah dan pengalaman yang kita lalui mengajar untuk sentiasa berwaspada dalam melakukan sebarang tindakan.Sentiasa memikirkan jalan untuk menyelesaikan masalah agar kita dapat lahirkan suatu jawapan yang terbaik buat semua.

Berapa ramai di kalangan rakan-rakan seperjuangan yang bersemangat dan berani suatu ketika dahulu, kini lesu tidak berkata.

Berapa ramai di kalangan abang-abang yang memberi tarbiyah kepada adik-adik, kini bersalahan dengan apa yang mereka ucapkan suatu ketika dahulu. Sifat berani seperti inilah yang istilahkan sebagai 'berani kosong'.Selaku mahasiswa Islam, sifat berani yang kita tonjolkan adalah berdasarkan kefahaman. Bukanlah hanya semangat semata-mata. Semangat kerja yang membara tanpa kefahaman akan tidak akan membuahkan istiqamah dalam tindakan. Akhirnya berputus asa dengan sifat berani yang ditunjukkan.

Kefahaman yang mendalam tanpa semangat bekerja tidak akan merubah keadaan mahasiswa sekitarnya. Sifat seperti ini akan menyebabkan timbulnya penyakit dalam gerakan mahasiswa.Justeru sifat berani yang seringkali kita laungkan adalah  seharusnya BERANI ATAS DASAR KEFAHAMAN kerana inilah sebenarnya identiti akhlak islamiyah yang diajar oleh Rasululllah SAW kepada umatnya. Inilah unsur yang akan melahirkan sifat istiqamah dalam jiwa mahasiswa islam itu sendiri.

Oleh itu,selaku mahasiswa kita seharusnya yang sentiasa berfikiran rasional dan tidak taasub akan sesuatu perkara sehingga boleh menjejaskan mafsadah kepada diri atau orang lain,timbangkan antara maslahat dan mafsadahnya serta keutamaan kita dimana,dan KEFAHAMAN yang membawa kita bersama KEBERANIAN.

Allahu'alam