December 2, 2013

Project Heart !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Jangan berhenti untuk sokong Projek Heart. Thanks for all supporting #ProjectHeart! Next stop - Pensiangan! Klik Sini untuk terus membantu kehidupan penduduk di sana. !


Projek H.E.A.R.T. adalah sebuah projek yang digerakkan oleh Maybank dengan satu matlamat iaitu untuk membantu setiap warga Asia untuk bangun dan bangkit bersama. Melalui projek ini, kita mahu membawa perubahan yang baik kepada kehidupan masyarakat di seluruh Asia Tenggara. Melalui projek-projek yang berkesan dan mampan, kami berharap dapat memberi inspirasi kepada penduduk di rantau ini yang hebat untuk datang bersama-sama dan bergerak ke hadapan sebagai satu.

Bagi projek pertama #ProjectHeart, telah berjaya menyalakan Kg Chuweh dengan lampu solar, kita berterima kasih kepada semua yang berkongsikan maklumat 'share' serta memberi bantuan dilaman media sosial.

Project terbaru #ProjectHeart adalah membantu menyalakan Pensiangan, Sabah

Pensiangan mengambil masa 6 jam dari Kota Kinabalu, Pensiangan adalah sebuah kampung yang terletak di bahagian selatan Sabah. Rumah kepada suku Murut, penduduk kampung bergantung kepada tanaman padi, nelayan dan pertanian sebagai sumber pendapatan.

Walau bagaimanapun, ramai di Pensiangan tidak ada akses kepada elektrik. Ada yang mempunyai penjana kecil yang berjalan pada diesel manakala yang lain hanya mempunyai lampu make-shift minyak tanah untuk menyalakan malam mereka . Kedua-dua sumber yang hanya boleh diisi semula dari kampung .

Mentol lampu solar akan memberi manfaat kepada kanak-kanak dapat membaca dan belajar pada waktu malam tanpa terjejas oleh asap minyak tanah berbahaya. Ia juga boleh membantu pendapatan tambahan keluarga kerana ia boleh membantu ibu bapa bekerja pada waktu malam. Ia juga membantu keluarga menjimatkan wang pada bahan api , ditambah menghalang kelawar daripada makan tuaian buah-buahan mereka pada waktu malam. Kami mahu menyokong mereka dengan mentol lampu solar. Dan kami memerlukan anda untuk membantu membuat ini berlaku. 

Ketahui bagaimana dan jadilah sebahagian daripada projek ini dengan menderma wang ke arah pembelian dan penghantaran mentol lampu solar yang akan membantu menyala masyarakat ini. Semakin banyak derma yang kami terima, lebih banyak rumah-rumah kita boleh nyalakan. Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut.

Allahu'alam