August 30, 2014

Erti Kemerdekaan Inche Gabbana.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Kurang dari satu jam, negara Malaysia akan menyambut kemerdekaannya yang ke 57 tahun. Hari Malaysia 16 september pula untuk apa? Ianya kemerdekaan buat Sarawak dan Sabah serta penyatuan dengan Tanah Melayu membentuk Malaysia pada tahun 1963. Tidak kira kita warga sabah, semenanjung, sarawak, disini kita berdiri atas satu nama yakni rakyat Malaysia. Cuma apa yang menjadi pertimbangan dan persoalan kita itu 'kemerdekaan'. Ada apa dengan kemerdekaan? Kita lihat culaan erti kemerdekaan dari inche gabbana.

Apakah erti kemerdekaan buat anda?Makcik Saodah Berahim, suri rumah, 63 tahun:
"Bagi makcik kemerdekaan itu adalah apabila makcik dapat pergi ke pasar membeli ikan kembung dan cili hijau, kangkung dan buah naga, tanpa ada sebarang gangguan mahupon gejala-gejala sosial yang boleh mengganggu-gugat kelancaran urusan makcik. Itulah erti kemerdekaan yang sebenar. Nyaman!"

Encik Lim Ah Fat, eksekutif bank, 35 tahun:
 "Merdeka? Merdeka bagi saya adalah perasaan ketika minum kopi pekat yang panas lagi menyegarkan di waktu pagi. Aroma kopi yang menyengat lubang hidung itu sudah bisa sahaja membangkitkan bulu roma. Setiap hirupan yang menghidupkan, yang mengalir masuk melalui teka, esofagus dan usus, benar-benar bermakna buat mereka yang menghargainya. Hitam. Mutu. Kualiti. Itulah kemerdekaan buat saya."

Adik Suraya Fiona Aidil Muadzam, pelajar tingkatan dua, 14 tahun:
"Uh oh. Susahnya soalan. Hhmm. Kalau tanya saya, kemerdekaan tu bermaksud mengibarkan bendera Malaysia di kereta dan juga pintu pagar rumah. Pagi-pagi 31 Ogos nanti akan keluar bersama adik-beradik semua, untuk tengok perarakan dan bunga api. Juga menampal poster Dato' Sri Najib di dalam bilik. Err.. Boleh ke macam tu..?"

Professor Azhari Rashid Membungkuwo, pakar sejarah, 55 tahun:
"Bergantung juga kepada kaca mata siapa yang melihat kemerdekaan itu. Indonesia contohnya, mereka memperoleh kemerdekaan daripada Belanda dengan peluh dan darah. Sejarah perjuangan mereka menentang Belanda cukup panjang dan menarik untuk dikaji. Sedangkan Malaysia, kemerdekaan daripada penjajahan British diperoleh dengan begitu kool dan bergaya sekali; tiada pertumpahan darah mahupon acara tarik-menarik rambut. Jadi rakyat Malaysia amat wajar menghargai nilai kemerdekaan. Malaysia masih aman; bersyukurlah!"

Oppa Sing Bue-Yon, artis perasan Korea, 30 tahun:
"Uols nak tahu apa I fikir pasal merdeka...? Betul uols nak tahu? Ok. Pada pendapat I, pada pendapat I la kan, merdeka tu adalah apabila Panas.fm, Ziana.fm, Gerhana.fm dan yang seangkatan dengannya sudah mula menyiarkan lagu 'Tanggal Tigapuluhsatu' dendangan Allahyarham Sudirman. Awwww glams gituuuu!"

Nurul Shakirah Osman, pengikut bulatan gembira tegar, 22 tahun:
"Bismillahirrahmanirrahim. Kalau ikut Pakcik Hasan, erti kemerdekaan bagi umat Islam adalah apabila semua tanah air milik ummah ini berjaya dibebaskan daripada belenggu dan cengkaman penjajahan. Mana-mana sahaja sudut di  muka bumi ini yang ada menyebut 'La ilaha ilallah,' itulah tanah air bagi umat Islam. Ia perlu bebas. Merdeka! Merdeka! Eh tiba-tiba semangat pula."

Puan Mazita Romli, guru sekolah rendah, 41 tahun:
"Kemerdekaan..? Nak jawapan budak sekolah rendah ke menengah? Eheh. Ok gurau. Err. Kalau tanya saya, merdeka tu bukan sahaja bermaksuh bebas daripada cengkaman penjajahan Barat atau anasir-anasir, tapi jiwa dan minda juga bebas daripada sebarang bentuk penjajahan. Ok itu jawapan skema. Kalau nak tahu apa erti kemerdekaan buat saya, dapat pergi bercuti ke Pualu Krabi tanpa perlu memikirkan tentang nak tanda kertas ujian yang bertimbun-timbun tu! Penat tahu...?? Eh anda tak rekod kan jawapan saya ni..?"

Muhammad Thani Ghannam, rakyat Syria, 19 tahun:
"Kami hanya akan benar-benar merdeka apabila Bashar laknatullah itu dihumban ke dalam neraka jahannam! Dan apabila Islam kembali ditegakkan di bumi Syam! Dan umat Islam kembali bersatu, di bawah satu panji pemerintahan khalifah yang adil dan saksama! Allahu akbar!"

Inche gabbana, penulis belog, umur (terpaksa) dirahsiakan:
"Saya hanya akan merdeka apabila saya berjaya memburu dan meraih chenta dan redhaNya. Saya hanya akan merdeka apabila sudah konpem dibebaskan daripada azab api neraka. Dan saya hanya akan merdeka apabila saya boleh berlari-lari riang sambil menjerit 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!' di dalam sorga. Eheh."

Rabi'e bin Amir, perajurit tentera Islam di bawah pemerintahan 'Umar al-Khattab r.a., umur tidak diketahui:
"Allah mendatangkan kami bagi mengeluarkan hamba-hamba (manusia-manusia) dari menjadi hamba kepada hamba (manusia) supaya menjadi hamba kepada Allah yang Maha Esa lagi Maha Perkasa. Dari kesempitan dunia kepada dunia yang lebih luas. Dari kezaliman beragama kepada keadilan Islam."

Bagaimana dengan anda..? Apa erti kemerdekaan buat anda..?

Merdeka dari siapa ? Merdeka dari apa ? Merdeka yang bagaimana ?

Adakah kita sudah benar-benar merdeka ?

Nah, boleh anda beritahu saya apa erti sebenar kemerdekaan..?

"Di sini Lahirnya sebuah Cinta"